سازش عربستان و اسرائیل نزدیک است؟

به گزارش الف، درحالی که اغلب رسانه‌های منطقه سرگرم پوشش اخبار مربوط به انتخابات پارلمانی لبنان و سرنوشت سیاسی این کشور در مرحله جدید هستند به نظر می‌رسد که هم‌زمانی سفر «بنی گانتس» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی و «خالد بن سلمان» معاون وزیر دفاع عربستان و برادر «محمد بن سلمان» ولیعهد این کشور به آمریکا خیلی مورد پوشش رسانه‌ای قرار نگرفته است.

روز سه شنبه خالد بن سلمان واشنگتن شده و با «جک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا دیدار کرد. معاون وزیر دفاع عربستان با انتشار توییتی درباره این سفرش به ایالات متحده اعلام کرد: «به دستور شاهزاده ولی‌عهد (محمد بن سلمان) با جک سالیوان مشاور امنیت ملی ایالات متحده برای بررسی شراکت پایدار و تاریخی سعودی-ایالات متحده و صحبت در مورد تقویت هماهنگی عربستان سعودی و ایالات متحده دیدار کردم».

این سفر درحالی صورت گرفته که اخیرا در پی امتناع عربستان از افزایش تولید نفت برای حل بحران سوخت آمریکا و اروپا و اظهارات تند محمد بن سلمان علیه «جو بایدن» رئیس جمهور ایالات متحده، روابط میان ریاض و واشنگتن در مرحله‌ای از تنش‌های بی‌سابقه قرار دارد. همچنین پیشتر گفته شده بود که بایدن قصد سفر به عربستان را دارد که این سفر لغو شد یا به تعویق افتاد.

در هرصورت سفر خالد بن سلمان در شرایط فعلی منطقه‌ای و جهانی به ویژه در سایه بحران اوکراین از چند منظر قابل اهمیت است؛ اما حائز اهمیت ترین نکته آن به همزمانی با سفر بنی گانتس به واشنگتن مربوط می‌شود.

بعد از آغاز بزرگترین مانور نظامی رژیم صهیونیستی تحت عنوان «ارابه‌های آتش» که از 9 مه شروع شد، منابع صهیونیستی گزارش دادند که مرحله پایانی این مانور مربوط به شبیه‌سازی جنگ با ایران است. وزیر جنگ اسرائیل نیز که پنجشنبه به آمریکا می‌رود با لفاظی‌های تکراری خود علیه کشورمان مدعی شد: «ایران فقط چند هفته با ساخت مواد شکاف‌پذیر لازم برای ساخت بمب اتمی فاصله دارد.ایران در تلاش برای تکمیل تولید و نصب ۱۰۰۰ سانتریفیوژ پیشرفته IR۶ از جمله در تأسیسات زیرزمینی جدید در نزدیکی نطنز است».

بنی گانتس همچنین تهدیدات واهی خود و رژیم صهیونیستی علیه ایران را مجددا تکرار و در عین حال از توسعه پروژه هسته‌ای ایران ابراز نگرانی کرد. به همین منظور رسانه‌های اسرائیلی گزارش دادند که گانتس برای رایزنی با مقامات آمریکایی از جمله جک سالیوان و «لوید استون» وزیر دفاع آمریکا درباره پرونده هسته‌ای ایران، به واشنگتن می‌رود. به ویژه این که روند مذاکرات وین متوقف شده و ایران بدون اینکه فشاری از جانب غرب و آمریکا احساس کند به پیشرفت پروژه هسته‌ای خود ادامه می‌دهد.

اما اینکه معاون وزیر دفاع عربستان و وزیر جنگ رژیم صهیونیستی به طور هم زمان در آمریکا حضور داشته باشند، امری بی‌سابقه و سوال‌برانگیز است. اولین سوالی که در این زمینه مطرح می‌گردد آن است که آیا هم‌زمانی سفر این دو طرف موضوعی از قبل برنامه‌ریزی شده است؟ همچنین آیا ممکن است یک نشست دوجانبه میان مقام سعودی و صهیونیستی و یا نشستی سه جانبه با حضور یک مقام آمریکایی میان آنها پشت درهای بسته برگزار گردد.

چند هفته قبل وال استریت ژورنال گزارش داد که عربستان سعودی دست‌کم دو میلیارد دلار در بنیاد مالی جرد کوشنر، داماد «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا سرمایه گذاری کرده که بخشی از آن برای سرمایه‌گذاری در اسرائیل است. مقامات سعودی نیز این خبر را تکذیب نکردند.

چند روز قبل نیز ریاض در مراسمی تحت عنوان «اجلاس ادیان» میزبان یهودیان اسرائیلی بود. در همین راستا برخی ناظران پیش بینی می‌کنند که ممکن است عربستان در صدد مقدمه چینی برای سازش رسمی با صهیونیست‌ها باشد.

برهمین اساس بعید نیست که نشستی میان خالد بن سلمان و بنی گانتس در آمریکا با پوشش رسانه‌ای برگزار گردد. این فرضیه زمانی تقویت می‌شود که این روزها «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه سعودی وضعیت جسمانی مساعدی ندارد و بعد از اینکه چند روز متوالی در بیمارستان جده بستری بود، رسانه‌های غربی گزارش می‌دهند که پزشکان از وی قطع امید کرده‌اند و احتمالا تا چند هفته آینده بمیرد.

در این بین محمد بن سلمان که از هیچ تحرک و جنایتی برای رسیدن به تاج و تخت پدرش دریغ نکرده به خوبی می‌داند که بدون حمایت دولت آمریکا انتقال قدرت در عربستان به وی ممکن نیست. به همین دلیل شاید بن سلمان قصد داشته باشد برای جلب نظر آمریکا هم که شده حکومت خود را با امضای توافق عادی سازی با اسرائیل آغاز کند.

در هر صورت سازش عربستان و رژیم صهیونیستی به ویژه در صورتی که محمد بن سلمان جانشین پادشاه شود، در آینده‌ای نزدیک بسیار محتمل است و تحرکات اخیر سعودی‌ها برای نزدیک شدن به اسرائیل، شاخصی بارز در این زمینه می‌باشد.


پست های مرتبط

پیام بگذارید